Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
7000 євро за фіктивне захворювання: на Буковині повідомили підозри організаторам «схеми» незаконного виїзду за кордон
Опубліковано 12 березня 2024 року о 16:13

Двоє місцевих мешканців сприяли в оформленні фіктивних медичних документів для родичів ухилянтів, які надалі перетинали кордон у ролі супроводжуючого.

Як встановили поліцейські, до організації злочинної схеми причетні мешканці Буковини 32-х та 40 років. Вони підшуковували охочих ухилитися від призову і, використовуючи особисті корупційні звʼязки, сприяли в оформленні фіктивних медичних документів. Наявність нібито захворювань у їх близьких родичів та необхідність безперервного стороннього догляду за ними дозволяли чоловікам призовного віку безперешкодно перетнути кордон у ролі супроводжуючого.

За виготовлення та надання пакету необхідних для виїзду документів фігуранти отримували 7000 євро з особи.

9 березня оперативники управління стратегічних розслідувань в Чернівецькій області та слідчі слідчого управління обласної поліції затримали одного з учасників групи на пункті пропуску під час спроби переправити громадянина України за кордон. Ще одного затримали за місцем його мешкання.

За результатами обшуків правоохоронці вилучили медичні довідки, висновки ВЛК та акти догляду за близькими родичами з ознаками підробки, паспорти й військові квитки громадян, компʼютерну техніку, сім автомобілів, гроші та «чорнові» записи.

Двом фігурантам вже повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою. Наразі встановлюються інші особи, які можуть бути причетними до організації незаконного перетину кордону.

За незаконне переправлення осіб через державний кордон України ділкам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від семи до дев'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна (ч. 3 ст. 332 Кримінального кодексу України).

Заходи з викриття проводилися спільно зі співробітниками військової контррозвідки СБУ за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури.

Нагадаємо: львівські поліцейські затримали групу осіб, які за 13 000 доларів гарантували чоловікам призовного віку виїхати за кордон.

 

Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux