Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Безпека дітей: як захистити їх від можливих ризиків
Опубліковано 15 грудня 2021 року о 18:40

Про це йшлося під час форуму у Чернівцях, який відбувся з ініціативи Міністерства внутрішніх справ. Участь у ньому взяли представники влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій.

Сьогодні, 15 грудня, у Чернівцях відбувся перший регіональний форум «Безпечна Буковина. Діти». Його ініціаторами виступили Міністерство внутрішніх справ, Міжнародний центр допомоги матері і дитині «Місто добра» та Чернівецька обласна державна адміністрація.

Такий захід відбувся в Україні вперше. Учасники форуму обговорили питання протидії домашньому насильству, безпеки дітей у навчальних закладах, можливості ефективного захисту неповнолітніх, подолання алкогольної та наркотичної залежності у молоді, а також створення безбар’єрного середовища.

Звертаючись до учасників форуму, начальник Управління ювенальної превенції Національної поліції України Василь Богдан звернув увагу на актуальність проблеми домашнього насильства.

«Цього року до Національної поліції надійшло майже 300 тисяч звернень про вчинення домашнього насильства. Серед них приблизно 8 тисяч повідомлень ми отримали безпосередньо від дітей. Це вдвічі більше, ніж минулого року. Але факт збільшення кількості таких звернень свідчить про зростання довіри людей до поліції і про те, що такі факти перестають замовчувати», – підкреслив Василь Богдан.

Як розповів заступник начальника ГУНП в Чернівецькій області Святослав Кішлар, наразі буковинські поліцейські спільно з центром допомоги матері та дитині «Місто добра» і територіальними громадами облаштовують спеціальні кімнати безпеки для постраждалих від домашнього насильства:

«Такі приміщення вже є у Чернівцях, Сокирянах та на етапі відкриття – в Путилі. Незабаром кризові кімнати почнуть працювати у Великокучурівській, Новодністровській, Неполоківській, Новоселицькій і Хотинській територіальних громадах. Наразі ми ведемо перемовини щодо організації таких кімнат ще у 13 громадах Буковини. Необхідно розуміти, що будь-яке насильство – це травма для дитини, а тому потрібно максимально об’єднати зусилля для захисту дітей та надання їм необхідної допомоги».

Розповідаючи про співпрацю з поліцейськими щодо захисту жертв домашнього насильства, засновниця центру «Місто добра» Марта Левченко звернула увагу учасників форуму на ситуацію в невеличких населених пунктах:

«Для облаштування кімнат безпеки ми обрали територіальні громади, розташовані більш ніж за 100 кілометрів від Чернівців. Якщо в обласному центрі є інфраструктура з протидії насильству, то в маленьких селах і містечках постраждалим нікуди втекти від кривдника. Завдяки появі кімнат безпеки матері з дітьми зможуть знайти там прихисток навіть у нічний час чи у святкові дні. Ми готові допомагати громадам відкривати такі кімнати, брати на себе витрати для їх облаштування і навчати спеціалістів».

Василь Богдан також анонсував запровадження двох нових проєктів для покращення захисту неповнолітніх.

«Спільно з партнерами ми ініціювали запуск проєкту «Вихователь безпеки» на базі громад. Це буде посадова особа територіальної громади, яка дбатиме про безпеку в закріплених за нею навчальних закладах. Сьогодні в 10 регіонах держави ми вже відібрали 15 територіальних громад, в яких працюватимуть 17 таких фахівців з безпеки. Окремої уваги потребують діти, які стали свідками домашнього насильства. Тому разом з партнерами наступного року ми запроваджуємо проєкт «Свідки з майбутнього». В конкретних територіальних громадах проводимо моніторинг, визначаємо проблемні питання, які заважають виявляти таких дітей-свідків та в подальшому будемо їх усувати, щоби діти могли отримати належну допомогу».

Під час форуму Марта Левченко також презентувала Першу національну премію «Поліцейський - друг дитини», мета якої – привернути увагу суспільства до важливості професії ювенального поліцейського. Зображення для нагороди намалювала відома буковинка Юлія Косівчук. Художниця зобразила поліцейського-янгола, який своїми крилами захищає дітей.

За результатами проведених опитувань та аналізу роботи ювенальних поліцейських, володарем Першої національної премії «Поліцейський друг дитини» став начальник сектору ювенальної превенції ГУНП в Чернівецькій області Микола Басараб.

Коментують:

1. Василь БОГДАН - начальник управління ювенальної превенції Національної поліції України;

2. Святослав КІШЛАР - заступник начальника Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області;

3. Марта ЛЕВЧЕНКО - засновниця міжнародного центру допомоги матері і дитині «Місто добра».

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux