Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Цьогоріч в освітніх закладах Буковини з’являться перші вихователі безпеки – в регіоні стартував пілотний проєкт Нацполіції
Опубліковано 30 червня 2022 року о 15:04

Поліцейські, рятувальники, представники влади й освітяни об’єднують свої зусилля для створення безпечного середовища в освітніх закладах Чернівеччини. Сьогодні, 30 червня, в обласному управлінні Нацполіції учасники проєкту «Вихователь безпеки» підписали Меморандум про співпрацю та партнерство.

У робочій зустрічі взяли участь начальник Управління ювенальної превенції НПУ Василь Богдан, керівник ГУНП в Чернівецькій області Руслан Дударець, начальник обласного управління ДСНС у Чернівецькій області Сергій Михайлюк, директорка Департаменту освіти і науки Чернівецької ОВА Оксана Сакрієр, секретарка Чернівецької міської ради Марина Кирилюк і заступник голови Кельменецької селищної ради Станіслав Грубий.

Ініційований Нацполіцією проєкт «Вихователь безпеки» покликаний вдосконалити взаємодію всіх зацікавлених сторін: правоохоронців, освітян, громади та батьків заради безпеки учнів. Відповідно до задуму, спеціаліст із безпеки в освітньому середовищі повинен бути в кожному закладі освіти.

«Наразі ми запроваджуємо цей проєкт у шести регіонах України і дев’ять територіальних громад уже долучилися до проєкту. У липні заплановано навчання вихователів безпеки, щоб у серпні вони могли приступити до роботи в школах», – роз’яснив начальник Управління ювенальної превенції НПУ Василь Богдан.

На Буковині спеціалісти з безпеки в освітньому середовищі спочатку з’являться в навчальних закладах на території Чернівців і Кельменецької громади.

Керівник поліції Чернівецької області Руслан Дударець переконаний, що поява в закладах освіти вихователів безпеки дуже швидко покаже свою ефективність: «Я вірю, що проєкт матиме успіх на теренах нашого краю і ми швидко поширимо цей позитивний досвід і в інших громадах області».

Зокрема, до повноважень вихователя безпеки входять:
•    протидія булінгу;
•    припинення правопорушень у навчальному закладі та на його прилеглій території;
•    охорона безпеки під час проведення шкільних заходів;
•    контроль за дотриманням права дитини на здобуття освіти;
•    профілактична робота з учнями.

«Це надзвичайно важливий проєкт в умовах не тільки військової агресії, але й загалом для створення безпечного середовища для наших дітей, – наголосила директорка Департаменту освіти і науки Чернівецької ОВА Оксана Сакрієр. – Наше головне завдання – це забезпечення психічного та фізичного здоров’я наших дітей. Завдяки реалізації проєкту ми комплексно втілимо ідею «Школа – територія безпеки».

Готовність долучитися до проєкту висловили і буковинські рятувальники. Як зазначив начальник обласного управління ДСНС у Чернівецькій області Сергій Михайлюк, Державна служба з надзвичайних ситуацій повністю підтримує цей проєкт: «Це дуже важлива справа, тому що безпека – попереду всього. Сьогодення готує нам дуже багато викликів, у тому числі й нових. Ми навчимо вихователів безпеки всьому, що знаємо самі, а вони вже будуть це все доносити до діток».

Як розповіли представники Чернівецької та Кельменецької громад, їхньою метою є реалізація вказаного проєкту таким чином, щоб вихователі безпеки якнайшвидше з’явилися в кожному закладі освіти на території цих громад.

«Усі наші навчальні заклади повинні бути безпечними. Зараз ми разом із поліцією формуємо план реалізації проєкту таким чином, щоб створити територію безпеки для дітей у всіх районах міста», – зазначила секретарка Чернівецької міської ради Марина Кирилюк.

Зі слів заступника голови Кельменецької селищної ради Станіслава Грубого, громада вже має своїх кандидатів на посаду спеціаліста з безпеки в освітньому середовищі. «Сподіваємося, спілкування дітей із вихователями безпеки сприятиме правовій обізнаності малечі. Хочемо, щоб кожен маленький житель нашої громади почувався захищеним», – поділився посадовець.

На завершення зустрічі полковник поліції Руслан Дударець вручив подяки ГУНП представникам громад, які зголосилися першими запроваджувати проєкт на своїх територіях за співпрацю.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux