Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
"Безпека в громаді: освіта, сім’я, молодь» – поліцейські Буковини долучилися до форуму
Опубліковано 20 грудня 2023 року о 16:28

У рамках заходу, у якому взяли участь освітяни, представники влади, громад, правоохоронних органів, учні та вихователь безпеки, актори продемонстрували виставу «40 відтінків насильства». Також під час зустрічі у культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука присутні обговорили прояви соціальної проблеми насильства.

Такі акції різного формату проводяться на території Чернівецької області часто для привернення уваги суспільства до важливості попередження проявів насилля.

Зокрема, під час зустрічі начальник Сектору ювенальної превенції УПД ГУНП в Чернівецькій області Микола Басараб розповів присутнім про правові можливості дітей та нагадав їм, куди потрібно звертатися у випадку вчинення проти них різного виду насильства. Також поліцейський наголосив на відповідальності, яка передбачена чинним законодавством за скоєння протиправних дій.

–    Щоденно поліцейські Буковини фіксують від 4 до 6 повідомлень про випадки насильства у присутності дітей. Якщо говорити про Чернівці, то фактично усі ці виклики стосуються саме міста. За 11 місяців цього року у Чернівцях до поліції надійшло понад 3 тисяч звернень про вчинення насильства, третина з них – у присутності дітей. Зафіксовано 5 випадків, коли насильство вчиняли відносно дітей. Є 2 факти, коли діти вчиняють насильство стосовно своїх близьких. З початку року на території нашого міста задокументовано 90 випадків, коли діти самостійно звертаються до поліції, що стали жертвами або свідками насильства. Наразі на обліку ГУНП в Чернівецькій області перебувають 2 дітей, які систематично вчиняють протиправні дії щодо своїх рідних. На жаль, у Чернівцях 21 дитина потерпіла від насильницьких злочинів. У 7 випадках – від насилля з боку близьких осіб. Отже, статистика свідчить нам про те, що батькам варто більшу увагу звертати на виховання дітей, добре знати їх оточення, цікавитися захопленнями. Зі своєї сторони правоохоронці постійно проводять профілактичні заходи щодо домашньому насильству, – сказав начальник Сектору ювенальної превенції УПД ГУНП в Чернівецькій області Микола Басараб.

Також правоохоронці наголосили на неприпустимості приховування таких фактів та закликали жертв, які потерпають від протиправних дій кривдників, звертатися за допомогою.

Нагадаємо, з 2019 року на території Чернівців працює мобільна група реагування на факти домашнього насильства. Основним завданням співробітників цієї групи є негайне реагування на факти домашнього насильства, профілактична робота, надання допомоги постраждалим особам і винесення термінових заборонних приписів.

Якщо Ви стали жертвою чи свідком вчинення насильства, не мовчіть -  звертайтеся на спецлінію «102»! 

Також нагадуємо, що, крім поліції, за допомогою можна звертатися до:

-    Чернівецького обласного центру соціально-психологічної допомоги. Тут можна отримати не тільки психологічну допомогу, але й побутові, педагогічні, медичні, інформаційні та юридичні послуги. Контакти: (0372) 582383;

-    Обласної комунальної установи «Соціальний центр матері та дитини». Сюди для тимчасового проживання можуть звернутись вагітні жінки та матері з дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах. Контакти: (0372) 527998;

-    Чернівецького міського центру соціальних служб для сім‘ї, дітей та молоді. Тут надають допомогу сім'ям, батькам, які виховують дітей з особливими потребами, дітям-сиротам, дітям, які потерпають від домашнього насильства, учасникам АТО, неповнолітнім та молоді, які повернулись з місць позбавлення волі. Контакти: (0372) 526434;

-    Служби у справах дітей Чернівецької міської ради, яка організовує та реалізовує заходи, спрямовані на покращення становища дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей-переселенців. Контакти: (0372) 523405.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux