Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Доведення вини злочинця – це наполеглива праця, яка потребує нестандартного мислення, уваги до кожної дрібниці та встановлення прихованої істини»: слідча поліції Катерина Цікул
Опубліковано 08 березня 2024 року о 09:30

Понад десять років служби в правоохоронних органах, з яких сім років Катерина обіймає посаду старшого слідчого відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя і здоров’я особи СУ ГУНП в Чернівецькій області. Кожного дня слідча поліції працює над тим, щоб встановити приховану істину та довести провину злочинців, адже вважає: «за те, що накоїв, завжди потрібно справедливо відповідати перед законом». 

Поліцейська родом із Вижниччини мріяла про службу в правоохоронних органах ще змалку. Пригадує, як будучи першокласницею, написала на останній сторінці робочого зошиту, що у майбутньому мріє стати правоохоронцем. 

– Коли пройшло п’ять років після закінчення школи, ми з однокласниками зустрілись і переглянули свої зошити: професія правоохоронця, яку я написала, будучи першокласницею, стала реальністю, – розповідає майор поліції.  

Здобувши освіту юриста у Одеському державному університеті внутрішніх справ, Катерина Цікул розпочала роботу слідчою у одному із територіальних підрозділів поліції Буковини. З 2017 року майор поліції призначена на посаду старшого слідчого відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя і здоров’я особи Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області.

З перших днів роботи поліцейська відповідально та цілеспрямовано ставиться до своїх службових обов’язків. Нині її основний напрям діяльності – це розслідування вбивств, тяжких тілесних ушкоджень та інших злочинів, скоєних проти життя і здоров’я особи.

Катерина говорить, що доведення вини злочинця – це кропітка праця, яка потребує наполегливості, професіоналізму і знань. 

-    Перша резонансна справа, яку я розслідувала на цій посаді – це вбивство сином свого батька, яке сталось поруч з будинком, де я проживала. Тіло чоловіка з ножовими пораненнями знайшли у під’їзді на 9-му поверсі. Коли на місце скоєння вбивства прибули правоохоронці, слідів вчинення злочину майже не було. Як виявилося, чоловіка, що проживав на 5-му поверсі будинку, позбавив життя його син, який мав психічні розлади. Зловмисник ідеально прибрав квартиру, переодягнув батька у чистий одяг та на ліфті підняв тіло на 9-й поверх. Завдяки ретельному огляді місця події в квартирі, де сталося вбивство, вдалося знайти речові докази та довести вину вбивці, – пригадує поліцейська. 

Важливою у своїй роботі Катерина вважає тісну співпрацю з колегами. Завдяки колективній роботі довести причетність правопорушників до вчинення кримінальних правопорушень буде значно швидше.  

Майже кожного дня майор поліції спілкується з підозрюваними у вчиненні тяжких злочинів, потерпілими, свідками, оперативними працівниками, експертами, які допомагають у розслідуванні кримінальних проваджень.

-    Робота слідчого – це спосіб мислення. Необхідно аналізувати великий обсяг інформації та вміти відтворити картину правопорушення. А для того, щоб чітко зрозуміти, чому людина скоїла тяжкий злочин, потрібно знайти та проаналізувати всі можливі причини, які спонукали її до вчинення цих дій, – стверджує Катерина Цікул.

Крім вищої юридичної освіти, у 2022 році Катерина здобула освіту психолога. Нині застосування навичок та знань психологічного характеру значно допомагають їй в роботі.

За період кар’єри слідча поліції розслідувала та скерувала до суду безліч кримінальних проваджень щодо злочинів, скоєних проти життя і здоров’я осіб. Майор поліції каже, що тілесні ушкодження та вбивства на території регіону здебільшого вчиняються під час вживання спиртних напоїв.

Існують кримінальні провадження, які слідчим доводиться розслідувати протягом тижня, а є такі, які вимагають продовження строків досудового розслідування: все залежить від того, скільки потрібно виконати слідчих дій, які експертизи призначаються та коли будуть їх результати. Проте, кожну свою справу слідча поліції знає до дрібниць і завжди слідкує за тим, який вирок виніс суд злочинцям. 

Служба в Національній поліції потребує стовідсоткової віддачі і майже не залишає вільного часу. Однак, коли він все ж таки з’являється, Катерина читає спеціалізовану літературу та займається творчістю: плетінням і малюванням. 

Крім цього, у вільний від роботи час поліцейська любить подорожувати.  Саме під час зайняття улюбленими справами майор поліції черпає енергію для щоденної кропіткої праці та вкотре переконується, що наслідування своєму життєвому кредові: «Працюй. Розвивайся. Вдосконалюються» - є беззаперечно вірним. 

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux