Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Європейські партнери передали IT-обладнання для департаменту кримінального аналізу Нацполіції
Опубліковано 14 липня 2022 року о 12:33

Комп’ютерне обладнання та програмне забезпечення використовуватимуть працівники підрозділів кримінального аналізу, зокрема для збору та систематизації інформації щодо воєнних злочинів рф.

Обладнання передали Нацполіції у межах проєкту міжнародної технічної допомоги “ПРАВО-Поліція”. Проєкт фінансується Європейським Союзом і виконується Управлінням ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) спільно з Консультативною місією ЄС (КМЄС) в Україні. 

Заступник голови Консультативної місії ЄС Фредрік Весслау підкреслив, що місія солідарна з Україною та українцями у ці непрості часи. 

«Те, що ми називаємо поліцейською діяльністю, яка базується на зборі та аналізі даних, або ILP - Intelligence-led policing – це сучасний інтерактивний підхід до правоохоронної діяльності, що є гнучкішим та ефективнішим в плані використання ресурсів. Я переконаний, що ILP набуває особливої значущості зараз у контексті розслідування воєнних злочинів, а також порушень гуманітарного права в контексті повномасштабної воєнної агресії Росії проти України», – сказав Фредрік Весслау. Він також додав, що КМЄС продовжуватиме підтримувати Нацполіцію та інші правоохоронні органи, аби вони працювали на випередження.

Перший заступник Голови Національної поліції Михайло Кузнєцов подякував партнерам за підтримку. Він зазначив: поліцейські, окрім того, що виконують завдання щодо протидії кримінальним правопорушенням в Україні та злочинним угрупованням, роблять свій внесок у відсіч російській агресії та документують воєнні злочини окупанта. 

«Дуже важливу роль у розслідуванні воєнних злочинів відіграють представники Департаменту кримінального аналізу. За ці 4 місяці активної роботи вони встановили особи російських військових, які вчиняли вбивства мирних громадян, мародерства, зґвалтування та інші злочини. Тому забезпечення підрозділів кримінального аналізу сучасною технікою, якісним програмним забезпеченням дозволить ефективно проводити слідчі дії, сприятиме найшвидшому розслідуванню та пред’явленню підозр вказаній категорії осіб з подальшим засудженням їх в Україні та передачею матеріалів до міжнародного кримінального суду», – повідомив Михайло Кузнєцов.

За словами першого заступника голови Нацполіції, техніка допомагатиме в ідентифікації  загиблих мирних громадян України, невпізнаних трупів солдатів російських окупаційних військ та подальшому документуванню воєнних злочинів.

Начальник Департаменту кримінального аналізу Нацполіції Дмитро Худенко зазначив, що передане обладнання також є суттєвим кроком у продовженні імплементації європейських стандартів щодо діяльності кримінального аналізу:

«Це обладнання в руках професіоналів сприятиме встановленню справедливості в Україні, відновленню правопорядку та наповненню  бюджету – Департамент кримінального аналізу також залучений до пошуку активів російської федерації».

Керівник офісу ЮНОПС в Україні Джанні Вольпін зауважив, що в сучасному цифровому світі питання аналізу даних і прийняття обґрунтованих рішень на його основі є абсолютно необхідною передумовою роботи поліцейської служби.

«Коли цей пакет запускався у роботу, то перед ним ставилися задачі розширення спроможностей Національної поліції у питанні обробки даних і очікування загроз, тобто роботи на випередження. В поточному контексті це обладнання також використовуватиметься для розслідування воєнних злочинів та іншої діяльності, що пов’язана із реаліями війни в Україні». 

Відтак сьогодні партнери передали Департаменту кримінального аналізу комп'ютери, монітори, вебкамери, пристрої безперебійного живлення та програмне забезпечення загальною вартістю понад 755 000 євро.

Нагадаємо: раніше Консультативна місія ЄС передала Нацполіції сучасне IT-обладнання. Також правоохоронці опитали близько 1,5 тисячі потерпілих та свідків для збору доказів воєнних злочинів росіян під час окупації Ірпеня.

 

Управління комунікації

Національної поліції України 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux