Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Керівництво Нацполіції та МОЗ обговорили співпрацю у сфері контролю державного регулювання цін на лікарські засоби
Опубліковано 24 серпня 2022 року о 12:45

Зустріч відбулася за участі першого заступника Голови Національної поліції Михайла Кузнєцова, керівника Департаменту стратегічних розслідувань Валентина Копаєва, міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка та його заступника Олександра Комаріда, голови комітету Верховної ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайла Радуцького.

Сторони обговорили  випадки, коли організації, що мають ексклюзивні права на розповсюдження лікарських засобів на території України, реєструють препарати та декларують необґрунтовано завищену ціну до реєстру оптово-відпускних цін. В подальшому такі дії дають змогу іншим учасникам по ланцюгу дистриб’юції застосовувати націнку на лікарські засоби при реалізації їх в інший бюджетний сегмент. Відтак це призводить до штучного підвищення вартості лікарських засобів та обмеження їх доступності.

Керівник Департаменту стратегічних розслідувань Валентин Копаєв презентував аналіз існуючої нормативної бази та рекомендації, як зробити ліки доступнішими та дешевшими. Він зазначив, що співробітники Департаменту спільно з іншими підрозділами Нацполіції, у межах своєї компетенції, вживають усіх необхідних заходів, аби не допустити розтрати бюджетних коштів, ретельно аналізують документацію, надану учасниками публічних закупівель, зокрема і запропоновану ними вартість на відповідні товари.

Зі свого боку міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко повідомив, що для того, аби зробити лікарські засоби більш доступними для українців та зекономити бюджетні кошти, з першого жовтня 2022 року відповідно до постанови № 426 від 3 квітня 2019 року «Про референтне ціноутворення на деякі лікарські засоби, що закуповуються за бюджетні кошти» Міністерство охорони здоров’я братиме участь у ціноутворенні на усі лікарські засоби, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів, на основі їхньої вартості у європейських країнах.

На сьогодні найбільш ефективним є механізм референтного ціноутворення. Цей процес впроваджує найкращі практики регулювання цін і вже давно використовуються в ЄС.

Сторони домовилися про плідну взаємодію для оперативного обміну інформацією, попередження та вчасного реагування на протиправні дії.

 

Департамент стратегічних розслідувань

Національної поліції України

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux