Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Люди, знання, системи, джерела – вектори, на яких базується аналітична діяльність поліцейських: начальник відділу кримінального аналізу буковинської поліції Андрій Запаранюк
Опубліковано 21 липня 2024 року о 13:00

Аналітичний склад розуму, нестандартне мислення, вміле використання і поєднання даних з різних джерел та баз інформації, а згодом візуалізація проведеної роботи – симбіоз цих якостей формує професійного працівника відділу кримінального аналізу. Співпрацюючи з усіма підрозділами поліції, вони беруть активну участь в розкритті злочинів та здійснюють інформаційно-аналітичне супроводження розшукової діяльності підрозділів поліції. 

20 липня в Україні відзначається День створення одного з найновіших підрозділів Нацполіції – кримінального аналізу. 

У ГУНП в Чернівецькій області працюють «кримінальні» аналітики, які здійснюють цілодобовий оперативний аналіз кримінальних проваджень та інших подій. Про роботу підрозділу, який очолює, розповідає майор поліції Андрій Запаранюк.

Протягом першого півріччя цього року співробітники ВКА долучалися до розкриття понад 420 кримінальних проваджень, серед яких злочини, вчинені ОЗГ, вбивство, грабіж, розбій, наркозлочини, шахрайства, зґвалтування тощо. 

Одним із пріоритетів розбудови служби залишається інтеграція моделі поліцейської діяльності, керованою аналітикою (ILP), яку використовує Євросоюз та національної розвідувальної моделі з практики Великої Британії, насамперед, це чотири вектори на яких базується будь-яка аналітична діяльність: люди, знання, системи, джерела.

Серед головних завдань працівників відділу кримінального аналізу – надання аналітичної підтримки слідчим та оперативним підрозділам в розслідуванні та документуванні воєнних злочинів росії проти України, викритті зрадників і колаборантів, пошуку безвісти зниклих, зокрема дітей.

У рамках реалізації проєкту SOCTA Україна, розробленого за методологією Європейського поліцейського офісу, ВКА здійснює збір, узагальнення та аналіз інформації про загрози організованої злочинності та тяжких злочинів з подальшим визначенням пріоритетів щодо протидії вказаним загрозам.

–    Працівники ВКА вважаються гуру у системі збору даних, а їхня робота — необхідне підґрунтя для розкриття найскладніших злочинів. Під час проведення аналітичної роботи ВКА використовує такі види проведення аналітичних досліджень як: стратегічного рівня (оцінка загроз організованої злочинності та її сфер впливу), тактичного рівня (аналіз даних спрямований на визначення короткострокових пріоритетів щодо патрулювання та досудового розслідування й розподілу ресурсів), оперативного рівня (аналіз та супровід розкриття злочинів по «гарячих слідах»).

Андрій Запаранюк пригадує декілька випадків із досвіду, які є показовими у роботі підрозділу. Саме завдяки співпраці та вмінням працівників ВКА слідчі поліції до суду скерували чимало обвинувальних актів стосовно злочинців. Серед них – дві організовані злочинні групи, одна з яких скоїла 45 фактів привласнення офіційних документів громадян з усієї території України та незаконно використала їх для вчинення майже 250 шахрайств, а інша – незаконно збувала на території регіону прекурсори.

-    Це ті випадки, коли з гордістю можу говорити про наш колектив. Провівши аналітичні дослідження тактичного та оперативного рівнів, нам вдалося встановити інформацію, стосовно осіб причетних до скоєння вказаних злочинів, яка в подальшому стала підґрунтям для їх затримання оперативними підрозділами, – каже майор поліції.

Поліцейського завжди вдома чекають дружина Ірина, 8-річний син Олександр і 14-річна Христина. Обоє діток займаються спортом: відвідують карате, та впевнені, що у майбутньому стануть поліцейськими, як і їхній тато. Саме Андрій є для родини прикладом незламності, героїзму та відданості професії.

–    Я не хочу казати, що у поліцейських бракує вільного часу. Його фактично немає. Однак, коли з’являється можливість побути з родиною, я використовую цей шанс максимально. Моя сім’я завжди мене підтримує і я відчуваю її опіку та отримую поруч з нею позитивні емоції.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux