Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Міністерство внутрішніх справ презентувало «Книгу пам’яті органів системи МВС»
Опубліковано 30 серпня 2024 року о 09:35

У День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, Міністерство внутрішніх справ презентує електронну «Книгу пам’яті органів системи МВС».

Протягом півтора року команда Міністерства спільно з ДП «Інфотех» та органами системи МВС працювала над розробкою та запровадженням даного електронного інформаційного ресурсу, який об’єднує в собі пам'ять про всіх наших Героїв, які загинули, захищаючи рідну землю.

«Ми пам'ятаємо і згадуємо їх щодня. На превеликий жаль, з тисяч загиблих, кращих дочок і синів нашої держави – і представники Міністерства внутрішніх справ. Це поліцейські, рятувальники, прикордонники та нацгвардійці. Це військові та цивільні, це ті, хто заради суверенітету нашої країни і право на існування віддав найцінніше – своє життя. І сьогодні, завдячуючи величезній команді Міністерства, ми маємо можливість презентувати такий проєкт – «Книга пам’яті», – звернулася до присутніх державний секретар МВС Інна Ящук.

Так, для збереження пам’яті про внесок та подвиг кожного Героя, МВС додало до анкет унікальні QR-коди, які дозволяють у простий спосіб ознайомитись з подвигом кожного захисника та рятувальника.

Під час заходу державний секретар МВС України Інна Ящук вручила родинам чотирьох полеглих Героїв відповідні QR-коди. Також під час презентації було показано сюжети про їх рідних, які загинули виконуючи свій службовий обов’язок.

Першою QR-код з посиланням на «Книгу пам’яті органів системи МВС» отримала родина загиблого бійця Луганського прикордонного загону Романа Гаха – дружина Ірина та сини Данило і Владислав.

Понад 20 років полковник присвятив служінню українському народу та виконанню військового обов’язку – справі охорони державного кордону.

Побратими згадують Романа як мудрого командира та безстрашного воїна. Його дії – яскравий приклад особистого героїзму, любові до Батьківщини, вірності військовій присязі та народу України.

«З перших днів війни ми були разом. Ми обороняли у складі угрупувань населені пункти Старобільськ, Рубіжне, Кремінна. 6 березня наша група отримала завдання тримати північні околиці Кремінної. На чолі цієї групи був полковник Роман Гах. Тривали важкі бої, але цій групі вдалося відбити атаку ворожої піхоти, завдати їм втрат і відігнати їх назад. Утім, на жаль, ціною життя Героя Романа Гаха», – розповів побратим Романа, полковник Петро Ключник.

Також присутні змогли побачити сюжет про Героя-рятувальника ДСНС України Сергія Гоцуляка. QR-код з посиланням отримав батько загиблого – Євген Гоцуляк. 

Підполковник служби цивільного захисту Сергій Гоцуляк неодноразово залучався до проведення робіт на деокупованих територіях Київської та Харківської областей, де, ризикуючи життям, мужньо та рішуче виконав поставлені завдання. Так, силами піротехнічного підрозділу за його участю очищено близько 30 тис. квадратних метрів території, виявлено, вилучено та знищено понад 70 тис. одиниць вибухонебезпечних предметів. Загинув Герой 4 січня 2023 року під час розмінування Харківської області внаслідок детонації ворожого вибухонебезпечного предмета.

«Ми разом пропрацювали 17 років, неодноразово залучалися до розмінування деокупованих територій. Своєю наполегливістю, багажем знань та сміливістю Сергій показував справжній приклад своїм підлеглим. Він виховав не одного хорошого піротехніка», – розповідає колега, підполковник служби цивільного захисту Богдан Назар.

Наступною була історія про полеглого бійця Національної гвардії України – Сергія Михальчука. QR-код з посиланням на «Книгу пам’яті органів системи МВС» отримала сестра Анастасія Астахова.

21-річний боєць упродовж року служби пройшов шлях від молодшого інструктора до старшого кулеметника бронеавтомобіля роти розвідки спеціального призначення. Після чого на нього чекало заслужене підвищення – переведення на посаду сержанта роти з матеріального забезпечення.

Восени 2019-го його підрозділ було відряджено до району проведення ООС. Їхати на Донбас Сергій зовсім не боявся, навпаки, переконував своїх друзів, що це їхня місія – захищати рідну землю. Сам значну частину вільного часу приділяв професійній підготовці.

«На свій досить юний вік він був справжнім розвідником. Він був рішучим, хоробрим, ніколи не залишав товаришів у біді. Але, на жаль, війна забирає найкращих», – розповів побратим, капітан Олексій Вакуленчик. 

Присутні побачили сюжет і про Героя Богдана Бондарчука – спецпризначенця поліції Чернігівщини, який загинув під час оборони Бахмута. QR-код з посиланням на «Книгу пам’яті органів системи МВС» отримала мама полеглого бійця – Світлана Бондарчук.

«У 2002 році ми разом розпочали службу, а у 2014 році починається російська навала. Як і всі люди, які носять погони, ми разом з Богданом відправилися з відрядженням на Донбас. У 2022 році ми з ним боронили рідну Чернігівщину, а у  2023 році – Бахмут. І на превеликий жаль, 13 лютого 2023 року сталося горе… Кожен з нас має пам’ятати, що люди, які віддали своє життя заради нас – це справжні Герої. І їх пам’ять завжди житиме серед нас», – розповів друг та побратим майор поліції Сергій Стельмах. 

Також державний секретар МВС України Інна Ящук зазначила, що у цей пам’ятний день виповнюється рік проєкту Міністерства внутрішніх справ «Розстріляні росією», історії якого поповнюють «Книгу пам’яті». 

Упродовж року МВС випускало фільми пам’яті про полеглих поліцейських, прикордонників, нацгвардійців та рятувальників ДСНС. Кожного з них вбила російська агресія: на фронті, на робочому місці, біля рідного дому. 

«Дуже важливо нашою дорогою до Перемоги пам’ятати усіх, хто віддав своє життя заради цього. Саме тому ми презентували цей проєкт, де на основному сайті МВС відсьогодні буде доступна жива «Книга пам’яті». І кожен з побратимів може написати у ній власні слова-спогади про загиблих Героїв», – додала на завершення Інна Ящук.

Знайти історії полеглих Героїв системи МВС та залишити відгук можна за посиланням

Департамент комунікації МВС України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux