Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У двох підрозділах поліції Чернівецької області запрацювала система «Custody Records»
Опубліковано 15 липня 2022 року о 19:10

Автоматизована система обліку дій із затриманими особами «Custody Records» – пілотний проєкт в органах і підрозділах поліції для безпеки затриманих і правоохоронців. Електронна фіксація всіх дій дозволяє запобігти порушенню прав затриманих та неправдивим звинуваченням щодо співробітників поліції. Сьогодні, 15 липня, цей проєкт урочисто запроваджено в територіальних підрозділах буковинської поліції в Сокирянах і Кельменцях.

Для реалізації проєкту поліцейські переобладнали свої службові приміщення та оснастили їх сучасним обладнанням для цілодобової фіксації перебування громадян у будівлі. Результат виконаних робіт і принцип роботи системи продемонстрували представникам центральної, місцевої влади й правоохоронних органів.

«Наразі тут створено інфраструктурні умови, облаштовано приміщення для роботи з громадянами та затриманими особами. Це кімнати конфіденційного побачення з адвокатом, кімнати слідчих дій,  кімната інспектора з дотримання прав людини, кімнати для затриманих, – розповів начальник Управління дотримання прав людини Нацполіції Руслан Горяченко.

Як відмітив народний депутат Валерій Божик, такі проєкти є корисними як для правоохоронців, так і для громади: «З одного боку створюються абсолютно чудові умови для роботи поліцейських, з іншого – громадяни можуть бути впевнені в тому, що їхні права будуть повністю дотримані, як того вимагають Кримінальний процесуальний кодекс і Конституція України».

Автоматизована система обліку дій із затриманими особами містить електронне досьє на кожного затриманого. Вона призначена для контролю за поведінкою утримуваних осіб, недопущення протиправних дій як відносно затриманих, так і поліцейських.

На думку керівника Дністровської окружної прокуратури Петра Руснака, це нововведення позбавить від безпідставних і незаконних звинувачень на адресу правоохоронців. Завдяки повній автофіксації наглядовий прокурор може швидко та об’єктивно розглядати всі можливі скарги на дії працівників поліції.

«Приємно вражений об’ємом виконаних робіт в нашому відділенні поліції і тими умовами, що створені для затриманих, – зазначив Сокирянський міський голова Василь Козак. – Навіть якщо існують стереотипи, що поліція неправильно себе поводить під час затримання, то ця система дозволить їх розвіяти. Сьогодні ми бачимо, що виділені нами кошти витрачені правильно на потреби громади».

Керівник буковинської поліції Руслан Дударець переконаний, що наявність системи фіксації перебування громадян у підрозділі поліції буде дисциплінувати всіх учасників процесуальних дій.

«Custody Records» дозволить чітко підтверджувати чи спростовувати протиправні дії поліцейських. Зрештою, коли затримані знатимуть, що їхнє перебування в поліції фіксується, будуть поводитися відповідно і не вчинятимуть незаконних дій», – наголосив Руслан Дударець.

Зі слів начальника ГУНП в Чернівецькій області, цьогоріч систему «Custody Records» планують запровадити ще в трьох територіальних підрозділах.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux