Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Під час покупки та продажу товарів в інтернеті двоє буковинців потрапили у шахрайську пастку: поліцейські з’ясовують обставини
Опубліковано 20 червня 2024 року о 14:15

Житель Кельменецької громади перерахував недобросовісному продавцю 55 тисяч гривень. Чоловік хотів придбати автомобіль, а натомість позбувся грошей. А 56-річна чернівчанка, під час оформлення онлайн-доставки, позбулася майже 34 тисяч гривень. Правоохоронці закликають громадян дотримуватись правил безпеки під час покупок онлайн. 

Учора, 19 червня, до Дністровського райвідділу поліції звернувся 43-річний місцевий житель з повідомлення про шахрайство. Заявник на сайті оголошень знайшов інформацію про продаж автомобіля. Зв’язавшись із продавцем обговорили умови, які цілком влаштували чоловіка. Для отримання бажаної транспортного засобу буковинець повинен здійснити передоплату у розмірі 55 тисяч гривень. Чоловік перерахував вище вказану суму на невідомий рахунок, проте бажаний авто так і не отримав.

Цього ж дня ще однією жертвою аферистів стала 56-річна жителька Чернівців. Жінка розповіла співробітникам Чернівецького РУП, що розмістила оголошення про продаж окулярів. В подальшому, їй в месенджері надійшло повідомлення з посиланням для оформлення онлайн-доставки. Чернівчанка перейшла за фішинговим посиланням та на невідомому сайті ввела конфіденційну інформацію, яка стосується її банківського рахунку. Однак згодом, заявниця виявила, що з її картки невідомі особи перерахували майже 34 тисячі гривень на невідомий рахунок.

За цими фактами дізнавачі поліції розпочали кримінальні провадження відповідно до ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Аби уберегтися від схожих схем шахрайства поліцейські радять громадянам дотримуватись наступних рекомендацій:

- перед тим, як зробити покупку в інтернеті, перевірте інформацію про продавця, почитайте відгуки інших користувачів;

- уникайте «занадто привабливих» пропозицій. Якщо товар, який вам пропонують, коштує значно нижче ринкової вартості, це може бути шахрайство;

- у разі вартісних покупок особисто спілкуйтеся з продавцем офлайн, огляньте товар та перевірте справжність документів. За потреби – скористайтеся послугами експертів.

- не переходьте за підозрілими посиланнями та в жодному випадку не вводьте реквізити своєї банківської картки на невідомих сайтах.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux