Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція нагадує про безпеку на дорозі взимку
Опубліковано 28 листопада 2018 року о 18:02

З погіршенням погодних умов на автошляхах Буковини сталося 50 автопригод. Внаслідок ДТП загинуло троє людей, ще п’ятеро – отримали травми. Працівники поліції звертають увагу пішоходів і водіїв на прості правила для учасників дорожнього руху, які допоможуть уникнути трагічних наслідків.

Ожеледь, заметіль, туман і мряка суттєво ускладнюють дорожній рух і створюють небезпечні аварійні ситуації. За таких умов на вулиці треба бути особливо уважним і не переоцінювати своїх можливостей.

Насамперед, водіям необхідно ретельно підготувати авто до експлуатації взимку та бути готовими навіть до непередбачуваних ситуацій. При зниженні температури повітря нижче +5°С, обов’язково замініть літні шини на зимові. Залийте в бачок омивача скла морозостійку рідину, змастіть замки й дверні ущільнювачі, перевірте і за необхідності зарядіть акумуляторну батарею.

Укомплектуйте транспортний засіб лопатою, тросом, ковдрою, щіткою і скребком для очищення від снігу та льоду. Майте на увазі, що автомобіль завжди слід повністю очищувати від снігу. Підтанувши, снігова «шапка» з даху може зіслизнути на лобове скло і перекрити огляд.

На слизькій дорозі дотримуйтеся безпечної дистанції та швидкості. Не допускайте раптової зміни швидкості транспортного засобу та уникайте різких маневрів. Це може призвести до втрати керованості й перекидання автомобіля. У разі поганої видимості увімкніть під час руху ближнє світло фар, а під час зупинки – аварійну світлову сигналізацію.

Паркуючи взимку автомобіль, простежте, щоб на нього не падали бурульки та переконайтеся, що він не заважатиме роботі снігоприбиральної техніки й не стане причиною заторів.

Також водіям необхідно завжди пам’ятати про пішоходів. Перетинаючи проїжджу частину, люди можуть послизнутися й потрапити під колеса автомобіля. А тому обов’язково знижуйте швидкість, наближаючись до пішохідних переходів і дитячих закладів.

Пішоходи теж повинні бути максимально обережними й пам’ятати про зимові небезпеки. Майте на увазі, що на слизькій дорозі гальмівний шлях автомобіля збільшується в декілька разів. А тому рухомі авто краще пропустити і вже потім переходити дорогу.

Звісно, варто подбати й про належне зимове екіпірування. Взуття повинно бути зручним, на грубій протекторній підошві. Світловідбиваючі елементи на верхньому одязі зроблять вас помітними у темряві та в умовах поганої видимості.

Навіть якщо дуже поспішаєте – не біжіть, а обережно йдіть. Не відволікайтеся на розмови по телефону, користування іншими гаджетами й переконайтеся, що капюшон не закриває вам огляду.

Пам’ятайте: уважність, обережність і неквапливість – є запорукою безпеки в умовах зими як для автомобілістів, так і для пішоходів.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux