Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Повернути людям мир та відсвяткувати перемогу на рідній землі, очищеній від смертельних пасток окупантів – найбільша мрія»: вибухотехнік поліції Буковини Василь Бабич
Опубліковано 07 серпня 2024 року о 11:02

З початку повномасштабного вторгнення військ рф на територію нашої держави старший інспектор відділу вибухотехнічної служби ГУНП в Чернівецькій області Василь Бабич залучається до розмінувань деокупованих територій та разом з колегами рятує українців від небезпечних пасток, залишених агресором. Поліцейський вважає, що зараз його досвід і знання необхідні там, де небезпечно. Нещодавно за самовіддану службу Василь Бабич отримав від Президента України державну нагороду – орден «За мужність» ІІІ ступеня.

Старший лейтенант поліції Василь Бабич працює в органах внутрішніх справ з 2009 року. Раніше він працював кінологом з пошуку вибухонебезпечних речовин та зброї, а у 2017 році – опанував роботу вибухотехніка. Так, як вважає цю службу своїм покликанням.

З початку повномасштабної війни росії проти нашої держави у складі зведеного загону поліції Буковини Василь вже чотири рази відряджався до розмінування деокупованих територій. Зокрема, Київської, Харківської та Донецької областей. Там правоохоронець встиг виявити та спільно з колегами знешкодити багато небезпечних пасток, які залишили після себе окупанти.

  • У 2022 році я разом із колегою відправились розміновувати Київську область. На момент приїзду ми побачили зруйновані будівлі, сліди від бомбардувань, а ще виявили величезну кількість нерозірваних боєприпасів, які залишили по собі російські війська. Найважче морально було бачити біль людей, які постраждали внаслідок агресії рф. Із своїм головним завданням ми справились успішно та спільно із Силами безпеки і оборони України повернули безпечне життя жителям Бучі, Гостомеля та Ірпеня, - пригадує вибухотехнік першу ротацію на деокуповані території.

Поліцейські-вибухотехніки вдень і вночі знаходять та знищують розтяжки та боєприпаси, які залишають по собі окупанти. На кожне завдання фахівці з розмінування виїжджають у спеціальному спорядженні: бронежилетах, шоломах, захисних окулярах та вибухозахисних костюмах.

  • Відверто кажучи, ми постійно працюємо в умовах реальної небезпеки. Однак до повномасштабного вторгнення росії на територію України не зустрічалися з такими видами та кількістю боєприпасів. Ворог мінує українські землі непомітно, усіма можливими смертельними «сюрпризами»: залишає протитанкові, протипіхотні міни, багато нерозірваних касетних боєприпасів, розтяжок та інших вибухонебезпечних предметів. Окупанти заміновують не лише будинки, а й лікарні, школи, поля та ліси, тому варто завжди бути уважними та професійно виконувати службові обов’язки. На жаль, масштаби замінованої української землі дуже великі. Тож ми разом із колегами з інших регіонів продовжуємо виконувати надважливу справу – виявляти та контрольовано знешкоджувати смертельне залізяччя, - говорить вибухотехнік.

Зі слів Василя Бабича, окрім мінних знань, для спеціалістів з розмінування важливі взаємовідносини з колегами, адже за всіма інструкціями одному працювати не можна: співробітники вибухотехнічної служби мають розуміти та відчувати один одного. А під час виконання службових завдань кожен рух і навіть подих вибухотехніка мають бути правильними, точними та відпрацьованими, поспішати неможна, адже права на помилку немає.

  • Аби виявити вибухівку чи розтяжку, ми ретельно перевіряємо кожен метр відвойованої землі. Для цього, обстежуємо територію за допомогою дрону, а в подальшому використовуємо металошукачі і щупи. Щоразу, як виявляємо боєприпаси, переводимо їх у безпечний стан та контрольовано знешкоджуємо. Кожен знищений вибуховий пристрій агресора для нас ‒ маленька перемога, яка свідчить про те, що ми очистили частинку території рідної землі, ‒ розповідає старший інспектор відділу вибухотехнічної служби ГУНП в Чернівецькій області.

Нещодавно старший лейтенант поліції Василь Бабич разом з колегами розміновував Харківську область. Там вибухотехніки знешкодили безліч нерозірваних боєприпасів, протипіхотних мін та касетних суббоєприпасів.

  • Ми самостійно обрали собі професію, тож страх має залишатися позаду. Наша робота є надзвичайно важливою, адже кожен виявлений і знешкоджений вибуховий пристрій чи боєприпас – це врятовані людські життя. Маю за честь виконувати таку гідну, важливу та потрібну роботу для українського народу, - зауважує старший лейтенант поліції.

За особисту мужність і самовідданість виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності держави Президент України Володимир Зеленський вручив Василю Бабичу державну нагороду – орден «За мужність» ІІІ ступеня.

Вибухотехніки поліції Буковини продовжують цілодобово працювати, аби українці могли жити у безпеці, а також без страху висаджувати, вирощувати та збирати урожай з родючих земель України.


Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux