Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Превенція – основний інструмент попередження правопорушень, пов’язаних із виборчим процесом», – Михайло Апостол
Опубліковано 09 жовтня 2020 року о 17:53

На цьому наголосив радник міністра внутрішніх справ під час свого робочого візиту на Буковину. Перебуваючи у Чернівцях, Михайло Апостол узяв участь у міжвідомчій оперативній нараді ГУНП в Чернівецькій області, присвяченій роботі правоохоронців у період виборчого процесу.

Керівник буковинської поліції Анатолій Дмитрієв проінформував радника міністра про стан підготовки органів і підрозділів ГУНП в Чернівецькій області до забезпечення публічної безпеки та порядку під час місцевих виборів 25 жовтня цього року.

«З 5 вересня Ситуаційний центр обласного управління Нацполіції переведено у надзвичайний (позаплановий) режим діяльності. До офіційного оголошення результатів волевиявлення громадян ми цілодобово моніторимо ситуацію, пов’язану з виборчим процесом, оцінюємо можливі ризики та негайно реагуємо на всі повідомлення щодо порушень виборчого законодавства», – розповів начальник ГУНП в Чернівецькій області Анатолій Дмитрієв.

Для вдосконалення знань виборчого законодавства особовий склад і керівництво буковинської поліції пройшли дистанційний онлайн-курс, підготовлений Громадянською мережею ОПОРА щодо ідентифікації виборчих правопорушень та реагування на них.

Звертаючись до буковинських правоохоронців, Михайло Апостол передав застереження Арсена Авакова щодо принципового дотримання поліцейськими принципу аполітичності:

«Правоохоронці повинні бути готовими до різних можливих провокацій та інших сценаріїв зриву процесу волевиявлення громадян або впливу на його результат. У своїй діяльності поліція є незалежною від заяв чи позицій політичних партій і забезпечує захист прав та свобод громадян незалежно від політичних переконань та партійної належності».

Михайло Апостол також зауважив, що цьогорічні місцеві вибори будуть найскладнішими за всю історію незалежності України, оскільки до всіх викликів додалася ще й боротьба з пандемією. Радник міністра внутрішніх справ акцентував увагу присутніх на порядку голосування громадян, які перебувають на самоізоляції та закликав максимально подбати про індивідуальний захист.

«Виконуючи службові обов’язки, кожен з нас повинен дотримуватися рекомендацій МОЗу щодо запобігання інфікуванню коронавірусною хворобою під час проведення місцевих виборів», – наголосив Михайло Апостол.

Обговорюючи можливі спроби підкупу виборців, радник міністра внутрішніх справ звернув увагу, що неправомірною вигодою можуть бути не лише гроші, а й майно, пільги, послуги, вартість яких перевищує 3% прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Тобто, підкупом можна вважати будь-яку вигоду ціною від 63,06 гривень.

Відповідно до статті 160 Кримінального кодексу України, відповідальність за такий вид підкупу несуть також особи, які прийняли матеріальну вигоду: спостерігачі, члени виборчої комісії, виборці. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу розміром до 6,8 тисяч гривень, виправних робіт на строк до 2 років, до 5 років обмеження волі або до 7 років позбавлення волі.

«Ми повністю готові, в тому числі й технічно, реагувати на підкупи виборців або членів виборчої комісії», – застеріг Михайло Апостол. – «За будь-яке правопорушення чи маніпуляцію, пов’язану з виборчим процесом, винні особи повинні нести відповідальність, передбачену чинним законодавством».

Анатолій Дмитрієв запевнив Михайла Апостола, що у поліції Чернівецької області достатньо сил і засобів для протидії різним протиправним політичним схемам та забезпечення чесних і прозорих виборів.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux