Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Різьблення по дереву - терапія для душі, а професія поліцейського - здійснена мрія дитинства, – буковинська поліцейська Галина Олійник
Опубліковано 30 вересня 2024 року о 11:35

Вона – єдина на Буковині майстриня народного дереворізьблення, членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України, рекордсменка, яка тричі отримувала Президентську стипендію. Про те, як Галина наважилася кардинально змінити своє життя, помінявши професію педагогині на поліцейську, та, як нині уміло поєднує хобі зі службою в Національній поліції - розповідаємо далі. 

Галина Тарасівна Олійник, яка родом з Івано-Франківщини, мешкає у Вижниці. Закінчивши факультет іноземних мов, жінка 18 років працювала учителем англійської мови в одному із закладів освіти Буковини. Однак завжди відчувала бажання працювати в структурі, діяльність якої спрямована на захист прав і законних інтересів громадян – Національній поліції України.

Аби стати поліцейською Галина Олійник старанно працювала над підвищенням рівня знань законодавства України та своєї фізичної підготовки. Відтак - проявленні зусилля Галини виявились не даремними, тепер вона – інспекторка групи реагування Вижницького районного відділу поліції ГУНП в Чернівецькій області.

До основних службових обов’язків поліцейської входить оперативне реагування на виклики та повідомлення громадян, забезпечення публічної безпеки, охорона громадського порядку і безпеки дорожнього руху.

- Коли мої рідні дізналися про те, що я хочу вступити до лав Національної поліції України – не повірили. Майже всі переконували мене: ти не зможеш пройти конкурсний відбір та професійне навчання. Однак, коли я подолала це нелегке випробування, всі дуже здивувались. Я боєць по життю. Завжди ставлю перед собою нову ціль – намагаюсь її досягти, докладаючи до цього максимум зусиль. Ніколи не втрачаю надії, адже якщо справді чогось бажаєш, завжди досягнеш, - говорить рядова поліції.

За словами Галини, навчання було нелегким, але дуже цікавим і дисциплінованим. Щодня упродовж шести місяців вона разом із колегами-поліцейськими з інших областей, детально опановували професійні знання: вивчали законодавство, відпрацьовували навички тактичної, фізичної та вогневої підготовки, розглядали різні надзвичайні ситуації, які можуть виникнути під час служби, долали смугу перешкод, а також удосконалювали навички водіння службовим автомобілем.

- Переді мною стояла єдина ціль – стати гідним та чесним поліцейським та не дивлячись на те, що я тривалий час працювала педагогом, і для мене все було абсолютно новим, я завжди старалася бути кращою, - каже поліцейська.

Диплом про закінчення первинної професійної підготовки Галина Тарасівна отримала у День Державного прапора України, тож вважає це певним знаком, своїм призначенням – служити та захищати.

Галина Олійник надзвичайно талановита та креативна особистість. Вона досконало володіє англійською мовою, вміє спілкуватися із людьми та має дуже цікаве, як деякі кажуть: «не жіноче» – хобі.

Вона – майстриня-самоучка художнього дереворізьблення. Цією справою Галина почала займатися у 2006 році, і за цей час вирізьбила безліч дерев’яних виробів різного типу: тарілки, рахви, хрести, булави, бунчуки, скриньки, палиці, тощо.

Поліцейська розповідає, що спершу різьбити було трішки складно, адже потрібно було навчитися правильної техніки. Однак, бажання та проявленні старання все ж таки дали свій результат.

- Народне мистецтво, особливо різьблення по дереву, мені подобалося завжди. Коли я вперше спробувала різьбити – відчула, що це приносить мені спокій та задоволення. Я побачила дерево з іншої сторони - воно живе і завжди випромінює позитив, а також має заспокійливу енергетику для душі, - ділиться різьбярка.

Твори майстрині різьби по дереву знаходяться в українських музеях, приватних колекціях, виставках у різних куточках держави та світу, а деякі з них Галина передає на аукціони, спрямовані на підтримку Збройних сил України.

У 2008 році Галина Тарасівна Олійник встановила Національний рекорд – вирізьбила з дерева найбільшу в Україні булаву, вагою 25 кілограмів. ЇЇ довжина – 2,3 метра, ширина – 55 сантиметрів. На створення виробу пішло півтора року.

Згодом поліцейська встановила ще один рекорд – створила найбільший козацький бунчук, який був символом гетьманської влади, довжина – 182 сантиметри. Для бунчука потрібен був натуральний кінський волос, який майстриня разом друзями самостійно знайшли у Карпатах.

Загалом, за свої унікальні художні вироби з дерева різьбярка отримала майже 200 почесних нагород та навіть встановила два Національні рекорди України. Однак ділитися, що найціннішою для неї є подяки від командування та особового складу Збройних сил України.

Також Галина отримала три Президентські стипендії після представлення своїх виробів в Київській Національній спілці народного мистецтва України.

Серед мистецьких творів Галини є також дуже цікавий художній виріб з дерева – таріль «Богодар». Він був виготовлений на майстер класах різьбярки і до створення цього українського художнього мистецтва долучилося дуже багато людей. У центрі виробу знаходиться давній символ збереження, щастя, мудрості та любові.

Галина Тарасівна має 20-річну доньку Антоніну, яка підтримує вибір матері та наслідує її справу. Ще змалечку вона ходила з мамою в майстерню, спостерігала та захоплювалася її роботою. Нині вона закінчила фаховий навчальний заклад та уміло різьбить вироби з дерева, як мати, маючи при цьому власний стиль.

- Те, що мама пішла працювати в поліцію стало для мене дуже великою несподіванкою. Із самого початку вона не говорила, що відправилась на навчання, а потім надіслала фото. Я дуже здивувалась, чому вона у поліцейській формі. Коли запитала, вона мені розповіла, що вступила до лав Національної поліції України. Дуже нею пишаюся, вона мій приклад для наслідування, - каже донька Галини, Антоніна.

Зараз у рядової поліції Галини Олійник значно збільшився обсяг завдань, відповідальність, відповідно і графік роботи. Однак, після служби вона завжди знаходить час для улюбленого заняття.

- Змінювати своє життя і здійснювати свої мрії, зокрема, й професійні - ніколи не пізно. Головне не боятись ризикувати і починати все з початку. Збереження українських традицій та мистецтва – це наш обов’язок, – зауважує поліцейська, – це підкреслює нашу генетичність, ідентичність та унікальність нації.


 Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux