Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Шахраї ошукали буковинців на суму понад 412 тисяч гривень – поліцейські Буковини проводять досудові розслідування
Опубліковано 21 листопада 2023 року о 14:05

Упродовж доби внаслідок протиправних дій аферистів постраждали вісім жителів Чернівецького району. Щоб заволодіти грошима своїх жертв, зловмисники вигадували різні приводи: захист банківських рахунків від несанкціонованого втручання, позика грошей від імені знайомих, пропозиція додаткового заробітку в інтернеті, а також отримання грошової допомоги. Поліцейські вкотре закликають громадян бути уважними та чітко пам’ятати основні правила кібербезпеки.

Учора, 20 листопада, із заявою про шахрайство до поліції звернулася 38-річна жителька обласного центру. Жінка розповіла правоохоронцям, що до неї зателефонував невідомий чоловік і представився співробітником служби безпеки банку. Він повідомив, що нібито зафіксовано спробу несанкціонованого доступу до її карткового рахунку і запропонував подбати про збереження коштів. Довірившись співрозмовнику, заявниця назвала код, який прийшов їй в мобільний банкінг, після чого з її карткового рахунку зникло понад 16 тисяч гривень.

Того ж дня до поліції звернулася 40-річна чернівчанка. Жінка розповіла правоохоронцям, що невідомий, в одному із месенджерів інтернету зламав акаунт її знайомої та під приводом позики заволодів грошима у сумі 15 тисяч гривень.

Жертвою подібної шахрайської схеми став 35-річний житель обласного центру. Повіривши шахраям, які отримали доступ до акаутну його дружини, чоловік втратив з банківської картки 3 тисячі гривень.

40-річна чернівчанка втратила кошти, намагаючись отримати додатковий прибуток в інтернеті. Спілкуючись із заявницею, співробітники поліції з’ясували, що в одному із месенджерів потерпіла знайшла оголошення про можливість заробітку в мережі Інтернет та самостійно перерахувала на банківські картки нібито роботодавця майже 262 тисячі гривень. Після цього зв'язок з ним обірвався, а буковинка зрозуміла, що її ошукали.

У схожу аферу шахраїв потрапила 34-річна жителька села Остриця Чернівецького району. Під приводом отримання прибутку, граючи у фінансову гру в інтернеті, буковинка втратила із банківської картки понад 82 тисячі гривень.

Також до поліцейських звернулася 29-річна жителька обласного центру. Заявниця розповіла, що на одній із інтернет-платформ знайшла оголошення про можливість отримання грошової допомоги. Чернівчанка перейшла за посиланням та ввела конфіденційні дані свого банківського рахунку. У подальшому з її картки зникло майже 18 тисяч гривень.

Ще двоє чернівчан розповіли співробітникам поліції, що виявили на своїх банківських рахунках відсутність коштів. З картки 63-річної жінки зникло маже 7 тисяч гривень, а у 76-річного чоловіка – 10 тисяч гривень.

За цими фактами поліцейські внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за статті 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Наразі проводяться досудові розслідування.

Поліцейські Буковини наголошують: щоб не стати жертвою шахраїв – дотримуйтеся основних правил онлайн-безпеки:

  • якщо ви отримали інформацію про якісь проблеми з банківським рахунком – звертайтеся безпосередньо до відділення фінансової установи або телефонуйте за номером служби підтримки, зазначеному на звороті карти або офіційному сайті банку.
  • ставтесь максимально уважно та критично до будь-яких пропозицій додаткового заробітку в мережі Інтернет – ніколи не виконуйте вказівок незнайомих осіб, які пов’язані з переведенням коштів!
  • довіряйте інформації про соціальні виплати тільки з офіційних сайтів установ і організацій. Будьте уважними та обачними, не переходьте за сумнівними посиланнями та в жодному випадку не вводьте конфіденційну інформацію, що стосується ваших банківських рахунків.
  • якщо ви отримали повідомлення від знайомих із проханням терміново позичити гроші, не поспішайте надсилати кошти. Пам’ятайте: такі повідомлення досить часто відправляють зловмисники, які незаконно користуються чужим обліковим записом.

Якщо ви все ж таки потрапили до пастки аферистів — одразу телефонуйте на спецлінію «102».

Відділ комунікації поліції Чернівецької області 



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux