Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Слідчі Нацполіції пройшли тренінг з розслідування воєнних злочинів
Опубліковано 14 липня 2023 року о 17:35

Навчання проводилися за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу  для слідчих поліції та прокурорів, які безпосередньо документують воєнні злочини росіян. 

Тренінг проходив упродовж трьох днів на базі Національної академії внутрішніх справ України. Серед учасників – поліцейські та працівники прокуратури з прифронтових областей, а також із регіонів, територія яких була деокупована. 

У відкритті тренінгу взяли участь Голова Консультативної місії Європейського Союзу з реформування сектору цивільної безпеки України Рольф Холмбо,  заступник Голови Національної поліції – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе, ректор Національної академії внутрішніх справ Володимир Чернєй, представники Офісу Генерального прокурора. 

Заступник Голови Національної поліції – начальник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе подякував професорсько-викладацькому складу НАВС та представникам КМЄС за підтримку ініціативи провести такий спеціалізований тренінг:

«Якщо порівнювати, як більше року тому ми виїжджали та працювали вперше на деокупованих територіях, і те, як працюємо зараз: сьогодні ми маємо великий багаж знань, великий практичний багаж навичок, який напрацювався за весь цей період документування  воєнних злочинів, які вчиняє агресор. І під час цього тренінгу ви, слідчі та прокурори, обміняєтеся досвідом, разом відпрацюєте  алгоритми, щоб зібрані вами докази воєнних злочинів росіян були представлені у Міжнародному кримінальному суді». 

Ректор НАВС Володимир Чернєй зазначив, що з урахуванням реалій навчальний заклад спільно з профільними фахівцями та міжнародними партнерами скорегував навчальні програми і підготовку підвищення кваліфікації:

«Йдеться про ряд прикладних модулів, які включають особливості організації, тактики огляду місця події за фактами обстрілів, масштабних руйнувань, катувань, вбивств, насильства, викрадення дітей тощо. Важливо поділитися та набути досвід застосування положень міжнародного права, врахувати особливості допитів  потерпілих і свідків, знати практику застосування криміналістичних засобів, спеціальної техніки, аналітичних інструментів, комп’ютерних технологій з урахуванням специфіки розслідування воєнних злочинів».

Голова КМЄС Рольф Холмбо наголосив на важливості такого спільного навчання для слідчих та прокурорів:  

«Критично важливим є забезпечення розслідування воєнних злочинів якомога раніше, щоб зберегти докази та ефективність процесу розслідування. І представники обласних прокуратур, і працівники Національної поліції продемонстрували мужність, професіоналізм, здатність адаптуватися до різних умов і викликів із початку повномасштабного вторгнення. І не тільки виконуючи важкі завдання з розслідування воєнних злочинів під час війни, що триває, але й також демонструючи свою готовність, бажання навчатися, адаптуватися, змінювати свої робочі процеси також за підтримки міжнародних спеціалістів».

Голова КМЄС додав, що Місія підтримує Україну за різними напрямками та продовжуватиме надавати підтримку з розслідування воєнних злочинів.

Під час тренінгу учасники піднімали теми розслідування ракетних атак; особливості застосування міжнародного гуманітарного права під час здійснення досудового розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних із вчиненням злочинів під час збройного конфлікту; особливості проведення огляду місця події – наслідків авіаційних ударів, ракетних і артилерійських обстрілів та інші питання.

Управління комунікації 

Національної поліції України 





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux