Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Страху не було, перед нами стояло чітке завдання, про наслідки ніхто не думав» - Василь Николайчук пенсіонер органів внутрішніх справ, який брав участь у ліквідації аварії ЧАЕС
Опубліковано 24 квітня 2023 року о 14:54

37 років тому 26 квітня 1986 року сталася найбільша техногенна катастрофа в історії людства – аварія на Чорнобильській атомній електростанції. Одним із героїв, які в перші дні вирушили на ліквідацію наслідків ядерної трагедії був Николайчук Василь Милькович. 

Народився Василь Милькович на Буковині у селі Вартиківці. У 1985 році після закінчення строково-військової служби, чоловік вирішив пов’язати своє життя зі службою в правоохоронних органах України. 

У 1986 році він відправився у місто Київ для проходження першопочаткової підготовки співробітників органів внутрішніх справ. Саме тоді, 22-річний Василь, потрапив на Чорнобильську АЕС, де в перші дні разом із колегами ніс службу на територіях охоплених радіацією.

«Ніч з 25 на 26 квітня я пам’ятаю дуже добре. О 2:00 годині нас підняли по тривозі та повідомили, що ми вирушаємо на виконання службового завдання. Часу на збори у нас не було і куди нас везуть – ніхто не знав. Біля 5:30 ранку ми приїхали в Чорнобиль, тоді нам повідомили, що на атомній електростанції сталися вибухи»,– згадує Василь Милькович.

У перший день на місці події особовий склад органів внутрішніх справ до якого входив буковинець, поділили на певні групи, які чергувались у виконанні службових завдань. Зокрема ті, що контролювали громадську безпеку і охороняли людське майно, евакуйовували населення та стежили за в’їздом та виїздом автотранспорту на зону відчуження.

«Ми з колегами, позмінно, понад шість годин, несли патрульно-постову службу у місті Прип’ять. У нас не було жодного захисного одягу, крім респіраторів. Ризик опромінення був дуже великий, але це не зупиняло жодного з нас. Не задумуючись над наслідками для здоров’я, не маючи навиків та досвіду ми робили з товаришами все можливе, для локалізації наслідків реактивної катастрофи Чорнобиля», – розповідає буковинець.

Продовжуючи спогади про ті жахливі дні, Василь Милькович говорить, що однією з найгірших подій, яку він побачив на Чорнобильський атомній електростанції, було падіння гелікоптера. Екіпаж загинув.

«Важко було бачити як гинуть люди, а ти нічим не можеш допомогти. Ті події закарбувалася в моїй пам’яті назавжди. Аварія на Чорнобильській атомній електростанції – це трагедія всього людства, яку забути не можливо!» – каже ліквідатор ЧАЕС.

Василь Милькович присвятив понад 20 років свого життя службі в правоохоронних органах. У званні старшого прапорщика в 2003 році чоловік пішов у відставку. Нині він і надалі активно підтримує громадську позицію та входить до Чернівецької обласної Ветеранської організації ГО «Асоціація ветеранів МВС України» 

Професію батька успадкував син Василя Мильковича, нинішній співробітник ГУНП в Чернівецькій області лейтенант поліції Василь Николайчук, який з честю і гідністю несе службу поліцейським офіцером Мамаївської територіальної громади.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux