Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
У Чернівецькій області викрито організовану злочинну групу, яка налагодила масштабний канал переправлення ухилянтів до Молдови, – Нацполіція
Опубліковано 20 листопада 2023 року о 10:03

Оперативники Департаменту внутрішньої безпеки у взаємодії з Головним слідчим управлінням Нацполіції припинили діяльність злочинної групи, члени якої заробляли на ухилянтах. Викрити зловмисників українським поліцейським допомогли молдавські колеги. За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора п’ятьом фігурантам вже оголошено про підозру.

У рамках міжнародного співробітництва працівники ДВБ та ГСУ Нацполіції у співпраці з поліцією Республіки Молдова ліквідували ще одну «схему» переправлення осіб через кордон поза офіційними пунктами пропуску. Організував її добре відомий у місцевих кримінальних колах 44-річний мешканець Буковини разом зі своїми спільниками.

Аби не потрапити у поле зору правоохоронців, змовники конспірували свою діяльність: постійно змінювали стежки проходу кордону, призначали різні місця для зустрічі та спостерігали за нарядами прикордонників, які патрулювали місцевість.

Як правило лідер групи особисто зустрічався з охочими покинути країну та називав їм суму «винагороди» за послугу. У разі згоди - спільники саджали чоловіків у машину, змушували вимикати телефон та везли у бік прикордонного населеного пункту. Неподалік місця незаконного перетину зупиняли автомобіль, брали гроші та показували ухилянтам подальший напрямок руху. У Молдові перебіжчиків мали зустрічати такі ж ділки, які тропами виводили ухилянтів з молдавської прикордонної зони. Вартість послуги складала від 3000 до 5000 доларів США.

За оперативною інформацією, ділки в місяць переправляли за кордон щонайменше 20 військовозобов’язаних чоловіків, а щомісячний прибуток від незаконної діяльності досягав понад 100 000 доларів США.

Тривалий час протиправна діяльність групи була не помічена, оскільки, як вдалось з’ясувати оперативникам внутрішньої безпеки, в оточенні змовників був колишній прикордонник, який консультував ділків про методи та особливості несення служби співробітниками прикордонного загону.

В ході спільної спецоперації слідчі ГСУ разом з оперативниками ДВБ Нацполіції та СБУ, за силової підтримки відділу швидкого реагування ДВБ та бійців спецпідрозділу «Альфа», провели у фігурантів кілька десятків санкціонованих обшуків. Під час заходів виявили та вилучили гроші, комп’ютерну техніку, мобільні телефони, транспортні засоби, чорнові записи.

Наразі п’ятьом фігурантам слідчі поліції вже повідомили про підозру у незаконному переправленні осіб через державний кордон України (ч.3 ст.332) Кримінального кодексу України. Відповідно до санкції статті їм загрожує від семи до дев’яти років позбавлення волі.

З метою притягнення до відповідальності інших осіб, причетних до кримінальних оборудок, тривають слідчі дії.

Заходи з викриття злочинної групи проводили слідчі Головного слідчого управління, спільно з оперативниками Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції та ГУ СБУ в Києві і Київській області, за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора. 

Департамент внутрішньої безпеки 

Національної поліції України


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux