Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
«Захищені простори з'являться у навчальних закладах, які взагалі не мають укриттів», – заступник Глави МВС України Леонід Тимченко
Опубліковано 15 серпня 2024 року о 17:30

Під час включення в етер національного телемарафону «Єдині новини» заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко детально розповів про реалізацію експериментального проєкту Уряду щодо створення в будівлях закладів освіти захищених просторів.

За словами Леоніда Тимченка, наразі є кілька варіантів облаштування наземних укриттів – захищених просторів. Найшвидшим з усіх є закладання цокольного або першого поверху навчального закладу габіонами та встановлення металевих віконниць.

«Захищені простори призначені для захисту від непрямої дії засобів ураження шляхом зменшення впливу надмірного повітряного тиску, ударної хвилі та уламків. Місцями розташування захищених просторів рекомендовано обирати підвальні та цокольні приміщення, а також перші поверхи, які мають бути облаштовані. Не допускається розташування захищених просторів у приміщеннях розташованих вище, ніж на першому поверсі», – заявив заступник Міністра.

Леонід Тимченко наголосив, що захищені простори не є об'єктом фонду захисних споруд цивільного захисту. Вони лише на певний термін можуть замінити повноцінні укриття:

«Ми розуміємо, що є заклади освіти, які побудовані досить давно і взагалі не мають побудованих укриттів. Саме тому було запропоновано швидкий механізм створення захищених просторів. В першу чергу держава має створити безпечні умови на території громад із задовільним або помірним рівнем ризику. Йдеться перш за все про школи, адже діти мають здобувати якісну освіту».

Заступник Міністра внутрішніх справ розповів, що задля перевірки таких захищених просторів в обласних військових адміністраціях будуть створюватись спеціальні комісії до яких також будуть входити працівники ДСНС.

«Методика передбачає алгоритм обрахування, яка кількість дітей може перебувати безпосередньо в тому чи іншому закладі освіти та відповідно захищеному просторі. Згідно із розрахунками передбачається мінімум 1,2 квадратних метри на одну людину», – додав на завершення Леонід Тимченко

Нагадаємо, 13 серпня Кабінет Міністрів України затвердив постанову про Порядок реалізації експериментального проєкту щодо створення в будівлях і спорудах закладів освіти захищених просторів (приміщень для фізичного захисту). Це допоможе у найближчі терміни повернути сотні українських закладів освіти до очного формату навчання.

Департамент комунікації МВС України



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux