Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція наголошує на необхідності дотримання обмежувальних заходів, передбачених для відповідних рівнів епідемічної небезпеки
Опубліковано 27 серпня 2020 року о 18:50

25 серпня депутати Чернівецької міської ради на позачерговій сесії прийняли рішення про часткове скасування карантинних обмежень на території Чернівців, яка через погіршення епідемічної ситуації визнана зоною з «червоним» рівнем епідемічної небезпеки. Оскільки такі дії депутатів міської ради можуть спричинити поширення захворювання та збільшити кількість людських жертв, за вказаним фактом поліція розпочала кримінальне провадження.

Порядок встановлення карантину визначено в Законі України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Зокрема, в статті 29 зазначається, що карантин встановлюється та відміняється Кабінетом Міністрів України.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 року № 641, рівень епідемічної небезпеки на тій чи іншій території визначає Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій за результатом оцінки епідемічних показників. Залежно від епідемічної ситуації в регіоні або його окремих адміністративно-територіальних одиницях встановлюється «зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний» рівень епідемічної небезпеки та запроваджуються додаткові обмежувальні заходи.

Відповідно до рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, з понеділка, 24 серпня на території Чернівців, Заставнівського та Кіцманського районів встановлено «червоний» рівень епідемічної небезпеки.

Стаття 29 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» також передбачає, що організація та контроль за дотриманням встановленого на території карантину правового режиму, своєчасним і повним проведенням профілактичних і протиепідемічних заходів покладаються на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

У статті 144 Конституції України зазначено, що органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов'язковими до виконання на відповідній території. Однак, ці рішення зупиняються у встановленому законом порядку, якщо вони не відповідають Конституції чи законам України.

Принцип верховенства права прописаний в Основному Законі нашої держави – Конституції України. Вона має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

В умовах карантину органи місцевого самоврядування мають право запроваджувати додаткові обмежувальні заходи для локалізації та ліквідації спалаху інфекційної хвороби (стаття 30 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»). Рішення Чернівецької міської ради від 25.08.20 № 2360 «Про епідемічну ситуацію в м. Чернівцях» суперечить Конституції України та іншим діючим нормативно-правовим актам. На території Чернівців продовжують діяти карантинні обмеження, визначені постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 року № 641 для «червоного» рівня епідемічної небезпеки.

Поліцейські розуміють стурбованість чернівчан через фінансові збитки, пов’язані з карантинними обмеженнями. Також нагадуємо, що людина, її життя і здоров'я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Правила карантину спрямовані на боротьбу з інфекційними хворобами. Порушення цих правил може спричинити поширення захворювання та збільшити кількість людських жертв.

Здійснюючи перевірки дотримання карантинних обмежень, поліцейські роз’яснюють громадянам і суб’єктам господарювання діючі правила карантину та можливі наслідки їх порушення. У випадку ігнорування обмежувальних заходів та попереджень співробітників поліції, на порушників складають адміністративні протоколи. Якщо порушення правил карантину може призвести до тяжких наслідків, чинним законодавством передбачена кримінальна відповідальність – до восьми років позбавлення волі.

У зв’язку із ризиками для здоров’я та життя громадян, слідчі Шевченківського відділення поліції внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками частини 1 статті 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України.

Прохання до громадян з розумінням ставитися до вимушених карантинних обмежень, не легковажити своїм здоров’ям і життям та не наражати на небезпеку оточуючих.

Також правоохоронці звертаються до політиків з проханням не маніпулювати епідемічною ситуацією в області, не приймати неправомірних популістичних рішень і не використовувати ім’я поліції у своїх політичних цілях. Буковинські поліцейські дотримуються політичної нейтральності і в своїй діяльності є незалежними від рішень, заяв чи позицій політичних партій та громадських об’єднань.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux