Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Здатність розслідувати неупереджено, коли на «терезах справедливості» і сльози потерпілих, і подальша доля злочинця: про свою роботу розповідає слідча буковинської поліції Надія Токар
Опубліковано 01 липня 2024 року о 09:30

Перфекціоністка за натурою, Надія Токар мріяла носити білий халат і стати лікарем, однак уже понад 15 років носить поліцейську форму і погони та наразі обіймає посаду старшої слідчої в особливо важливих справах відділу розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоровʼя особи Слідчого управління ГУНП в Чернівецькій області. 

Надія Токар народилася у сім’ї правоохоронців. ЇЇ матір працювала експертом-криміналістом у Чернівецькому НДЕКЦ МВС України, а батько був слідчим, згодом – керівником слідчого підрозділу в одному з районів на Буковині. Наразі батьки поліцейської – пенсіонери органів внутрішніх справ. І саме вони вплинули на вибір професії Надії. У 14 років вона вступила до ліцею при Національній академії внутрішніх справ України, а у 2008 році здобула вищу юридичну освіту за спеціальністю «слідчий» і приступила до виконання службових обов’язків.

–    З перших днів роботи у відділі розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоровʼя особи ГУНП в Чернівецькій області, я відчула велику ступінь відповідальності, оскільки на терезах одночасно знаходиться життя людини, її здоров’я, статева свобода, недоторканість та обов’язково чиїсь сльози, а з іншого – доля другої сторони і від твого професіоналізму, знання законодавства та вміння швидко і якісно зібрати слідову інформацію, буде залежати майбутнє іншої людини, – розповідає майор поліції. 

Співробітники відділу, у якому працює поліцейська, займаються розслідуванням умисних вбивств і зґвалтувань, за які відповідно до закону, передбачена максимальна відповідальність у вигляді довічного позбавлення волі. У середньому протягом року слідчий відділу скеровує до суду до десяти таких кримінальних справ. 

Специфіка цих резонансних злочинів полягає у особливій складності проваджень, значним обсягом слідчих (розшукових) дій та в термінах виконання судових експертиз є тривалими та деколи може тривати місяцями, а їх проведення необхідне для прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

–    Методика розслідування злочинів цієї категорії є складною і потребує неабиякої підготовки та досвіду. Основне під час досудового процесу – встановлення мотиву скоєння злочину, тому потрібно навчитися мислити як злочинець і дуже часто слідчий складає психологічний портрет, щоб розуміти, чим керувалася особа, яка вчинила кримінальне правопорушення. Саме для цього, а також з метою вдосконалення своїх навичок і вмінь я здобула ще другу вищу освіту  – психолога, яка допомагає мені у розкритті злочинів, – каже Надія Токар.

За одинадцятирічний досвід роботи у відділі розслідування злочинів, скоєних проти життя та здоровʼя особи ГУНП в Чернівецькій області, поліцейська пригадує один з найрезонансніших випадків розчленування жінки. У 2014 році двоє чернівчанок розділили на частини тіло жінки, над якою взяли опіку, щоб отримувати матеріальну допомогу. Слідча поліції розповідає, чому саме ця трагедія запам’яталася їй та чому деякі факти з кримінального провадження стали основою дисертації науковців. 

–    До поліції надійшло повідомлення про знахідку рештків людини в смітнику міста. Вони належали одній особі та були відокремлені за допомогою знарядь травматичної та ріжучої дії. Першим подивом під час розслідування стало те, що причиною смерті цієї жінки (відповідно до висновку судово-медичного експерта), стала ішемічна хвороба серця, тобто умисно її ніхто не позбавляв життя. Виникало друге питання: навіщо потрібно було її розчленовувати і рештки викидати в смітники? Як з’ясувалося, одна з засуджених нині жінок, маючи довіреність від покійної на отримання пенсії, вирішила таким чином, продовжити отримання коштів, а тому вдалася до поділу тіла на частини. Підговоривши доньку, умовила її винести рештки потерпілої в коробках та пакетах для сміття. При цьому щоразу змінювали смітники, куди викидали рештки. Другий подив для слідства був після проведення судової молекулярно-генетичної експертизи: при дослідженні зразку крові потерпілої, виявилось, що ДНК-профіль наданої на експертизу крові, належить чоловіку. Я вперше стикнулася із «гермафродитизмом», коли у профілі ДНК жінки містилися генетичні ознаки чоловічого ДНК, – говорить Надія Токар.

Важкими у розслідуванні є злочини, скоєні проти дітей, особливо, коли це стосується злочинів статевого характеру, каже майор поліції. Вона безпосередньо брала участь у доведенні вини двом чернівецьким педофілам, які наразі вже засуджені та несуть покарання. Один із чоловіків більше десятиліття ґвалтував малолітніх і неповнолітніх, про що робив відповідні записи. Обʼєм інформації, яка вручну досліджувалась правоохоронцями, та була предметом безлічі оглядів під час слідства, сягнула за 54 ГБ цифрової пам’яті.

–    Ця справа запам’яталась тим, що організатор, будучи особою з «нарцистичним» розладом особистості, з педантичним складом розуму, щомісячно виготовляв зашифровані таблиці з відповідними розрахунками та нотатками, зберігав відеозаписи своїх злочинів та вів чорнові записи, де відображав наслідки своїх жахливих діянь. Чоловік долучив до своєї протиправної діяльності свого товариша. Наразі буковинцям доведено вину у більш ніж трьох десятках «сексуальних» злочинів, – пригадує слідча поліції.

Коли повертаєшся додому після завершення таких «гучних» справ, хочеться побути наодинці. Саме тоді приходять нові інсайти, каже поліцейська. Доведення вини злочинця – це виснажливий емоційний процес. 

–    Вільного часу звісно бракує, але щойно він з’являється, намагаюся посилено займатися спортом. Також читаю професійну і художню літературу. Хоча найкращим розвантаженням і відпочинком вважаю подорожі. Адже це можливість змінити обстановку, побачити нові місця та поспілкуватися з новими людьми. Розслідування – мистецтво, яке вимагає від слідчого поліції здатності помічати усі дрібниці, які об’єднуються в один ланцюжок, – підсумовує Надія Токар.

Професія слідчого – не тільки володіння знаннями у сфері правопорядку та юриспруденції. Також це вміння глибоко вникати в суть фактів, активно мобілізуватися в критичних ситуаціях, зважувати факти, виявляти причини їх спотворення самостійно та перебудовувати прийняті рішення, якщо складаються нові обставини провадження.


Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux