Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Поліція Чернівецької області застерігає пішоходів, як уберегтись від ДТП
Опубліковано 23 листопада 2018 року о 16:39

Пішохід повинен неухильно дотримуватись правил дорожнього руху нарівні з іншими його учасниками. Адже недотримання ними своїх обов’язків є однією з причин значної кількості аварій на дорогах.

Пішохід зобов’язаний пам’ятати, що порушення ним правил дорожнього руху є адміністративним правопорушенням та тягне за собою відповідальність передбачену законом.

Поліцейські нагадують пішоходам їхні обов’язки під час руху, щоб уникнути небезпечних ситуацій на дорогах:

  1. Рухайтесь подалі від проїжджої частини та назустріч транспорту.
  2. Не використовуйте смартфони, планшети, навушники тощо, коли переходите дорогу. У разі небезпеки ви просто не почуєте попереджувального сигналу чи крику людей. 30-60 секунд без ґаджета людина може пережити, а от зіткнення з машиною на повній швидкості – навряд.
  3. Твердження «пішохід завжди правий» хибне, так як пішохід має дотримуватись своїх правил поведінки на дорозі, які офіційно зазначені у розділі 4 «Обов’язки та права пішохода» Правил дорожнього руху.
  4. Не перебігайте проїжджу частину у невстановлених місцях. Навіть якщо водій швидко загальмує, авто не зможе зупинитися вчасно. На швидкості кермувальник взагалі може не побачити пішохода.
  5. Переходьте дорогу тільки у встановлених для цього місцях, на регульованих пішохідних переходах. Однак не треба відразу, як загорілось зелене світло, бігти, варто почекати декілька секунд, щоб всі автівки зупинилися. Якщо ви бачите, що не встигнете перейти дорогу (зелений вже блимає) – не йдіть, дочекайтеся наступного дозволяючого сигналу світлофора.
  6. Привчайте дітей переходити дорогу у встановлених місцях. Поясніть небезпеку, яку несе автомобіль. І, зрештою, демонструйте особистий приклад.
  7. Вночі важливо користуватись світловіддзеркалювачами, які дозволять водію побачити пішохода раніше і встигнути загальмувати.
  8. Враховуйте погодні умови, в залежності від яких рівень ризику на дорогах змінюється. Видимість як у водія, так і у пішохода дуже погіршується в дощ чи снігопад, особливо вночі. Асфальт перетворюється у дзеркало, яке просто відбиває світло фар. А взимку гальмівний шлях у автомобілів збільшується в 2-4 рази. Крім цього, машину може занести, і вірогідність аварій значно збільшується. Тому в негоду пішоходам потрібно бути вкрай уважними і не затуляти собі огляд парасольками, шарфами чи шапками під час перетину дороги.

Відповідно до частини 1 статті 127 (Порушення правил дорожнього руху пішоходами, велосипедистами та особами, які керують гужовим транспортом, і погоничами тварин) Кодексу України про адміністративні правопорушення, непокора пішоходів сигналам регулювання дорожнього руху, перехід ними проїзної частини у невстановлених місцях або безпосередньо перед транспортними засобами, що наближаються, невиконання інших правил дорожнього руху тягнуть за собою попередження або накладення штрафу в розмірі трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Дотримання пішоходами цих правил та усвідомлене виконання їх обов’язків на дорозі, залежить не тільки безпека дорожнього руху, а і життя та здоров’я!

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux