Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Роблячи безпечнішим будь-який куточок планети, ми несемо мир і в Україну, – чернівецький поліцейський-миротворець Михайло Доголіч
Опубліковано 29 травня 2021 року о 21:06

Упродовж року капітан поліції з Буковини перебував на африканському континенті, де брав участь в міжнародній операції з підтримки миру і безпеки в Демократичній Республіці Конго. Український правоохоронець навчав місцевих поліцейських тонкощам криміналістики та проводив для цивільного населення лекції з безпеки. До Міжнародного дня миротворця Михайло Доголіч розповів про особливості участі в миротворчій Місії.

Капітан поліції несе службу в органах внутрішніх справ з 2005 року. Нині Михайло Доголіч очолює сектор криміналістичного забезпечення слідчого відділу Чернівецького районного управління поліції.

Щоб долучитися до національного контингенту, поліцейський ретельно готувався заздалегідь – дбав про фізичну підготовку та вивчав англійську мову. Михайло зізнається, що це була його давня мрія – стати миротворцем.

«Участь в місіях ООН – це можливість допомогти людям, які страждають від конфліктів, набути неймовірного міжнародного досвіду, підвищити свою компетентність і вдосконалити знання іноземної мови», – зазначає капітан поліції.

Дізнавшись про початок відбору до миротворчого загону, правоохоронець вирішив спробувати свої сили. Михайло Доголіч зізнається, що конкурсний відбір був досить складним – необхідно було скласти іспити з вогневої підготовки за нормативами ООН, керування повнопривідним автомобілем і продемонструвати відмінне знання однієї з робочих мов ООН (англійської або французької). Зрештою, зі 150 претендентів комісія відібрала приблизно 80, серед яких був і Михайло.

У 2019 році після успішного проходження відбору капітан поліції з Чернівців опинився в Демократичній Республіці Конго. Надзвичайні природні багатства цієї країни стали причиною дестабілізаційних процесів. У Конго налічується приблизно 80 збройних угруповань, які воюють між собою за контроль над видобутком золота, цінних руд і мінералів, а також тероризують місцеве населення.

Перебуваючи в ДРК, Михайло Доголіч проводив тренінги з криміналістики для місцевої поліції. Зокрема, навчав виявляти й вилучати слідову інформацію, ідентифікувати осіб за відбитками пальців рук, взуття та інших слідах, роз’яснював специфіку технічної підробки документів і способи перевірки достовірності документів.

Чернівецький поліцейський також проводив роботу і з населенням – пояснював місцевим жителям, як діяти у випадку небезпеки, якими є принципи гендерної рівності та наголошував на важливості дотримання прав дітей.

Правоохоронець розповідає, що досить нелегко було звикнути до зміни часового поясу, спекотного клімату й великої вологості. Однак, натомість Михайло отримав безцінний досвід, культурне збагачення, а ще – стійке переконання, що Україні є чим пишатися і наша держава має великий потенціал.

Капітан поліції переконаний: допомагати іншим – благородна й важлива справа.

«Участь у миротворчих місіях формує імідж нашої Батьківщини, як сильної країни, надійного партнера і союзника. Лише допомагаючи іншим, ми можемо сподіватися, що в разі потреби міжнародна спільнота підтримає нашу країну, – запевняє Михайло Доголіч.

Відділ комунікації поліції Чернівецької області


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux